poniedziałek, 22 lutego 2016

Pychotka

Składniki:
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
200 g margaryny
4 żółtka 
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 płaska łyżeczka amoniaku
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na pianę:
4 białka
3/4 szklanki cukru pudru

Dodatkowo:
1-2 małe słoiki powideł śliwkowych 
ok. 1,5 szklanki orzechów włoskich


Składniki na krem:
1 kostka masła
1/2 l mleka
2 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy

Przygotowanie:
Margarynę siekamy razem z mąką. Następnie dodajemy żółtka, śmietanę, amoniak i proszek do pieczenia. Wszystko razem wyrabiamy na gładkie ciasto, które dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy i wykładamy do dwóch blaszek. Na każdym z blatów rozsmarowujemy powidła.


Białka ubijamy na sztywną pianę, do której dodajemy cukier puder i chwilkę mieszamy. Gotową pianę wykładamy na obydwa ciasta wysmarowane wcześniej powidłami. Wierzch piany posypujemy orzecha,i włoskimi w kawałkach. Ciasta pieczemy w temp. 200 C ok. 25-30 minut.

Z mleka odlewamy ok. pół szklanki, resztę zagotowujemy. W mniejszej ilości zimnego mleka roztrzepujemy żółtka z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz cukrami. Wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń, mieszając cały czas, aby nie powstały grudki. Zimny budyń ucieramy z kostką masła. Masę wedle upodobań można dosłodzić cukrem pudrem. 
Całość masy wykładamy na jeden blat ciasta i przykrywamy drugim. Ciasto najlepiej przygotować na 2-3 dni przed planowaną wizytą gości - wówczas pięknie mięknie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz