poniedziałek, 25 stycznia 2016

Błyskawiczna rolada z jabłkami

Składniki:
Składniki na ciasto:
4 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru kryształ
1 łyżeczka proszku do pieczenia  

Nadzienie:
ok. 1 kg jabłek
cukier + cynamon do smaku
cukier puder - do posypania ciasta

Przygotowanie:
Jabłka obieramy i kroimy w plastry. Wykładamy ja na blaszkę wyłożoną pergaminem. Jabłka posypujemy wedle uznania cynamonem i cukrem (lub cukrem cynamonowym).

Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę na sztywno. Dodajemy cukier oraz po jednym żółtku i dalej ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i  krótko ubijamy mikserem.  Gotowym biszkoptem zalewamy warstwę jabłek. Pieczemy w temp. 180 C do zrumienienia ciasta. Po upieczeniu ciepłe ciasto wyjmujemy z piekarnika. Na blacie rozścielamy ściereczkę. Ciasto wykładamy na ściereczkę w taki sposób, aby warstwa z jabłkami znalazła się na wierzchu. Z ciasta zdejmujemy papier. Za pomocą ściereczki zwijamy roladę. Posypujemy ją cukrem pudrem, kroimy i podajemy.


1 komentarz: