Kruche ciasteczka w kilku odsłonach

Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
1/2 kostki margaryny
1/3 szklanki cukru pudru
2 żółtka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Dodatkowo:
powidła śliwkowe
orzechy mielone
cukier kryształ
cukier puder
kolorowa posypka

Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wyrabiamy z nich ciasto, które cienko rozwałkowujemy. Ciasteczka można przygotować na kilka sposobów:
1) radełkiem wykrawamy małe kwadraty, na środek każdego z nich nakładamy małą ilość powidła, zlepiamy dwa przeciwległe kawałki ciasta;
2) wykrojone foremkami dowolne kształty ciasteczek smarujemy białkiem i posypujemy cukrem kryształ zmieszanym z mielonymi orzechami;
3) wykrawamy dowolne kształty, smarujemy białkiem i kolorową posypką.
Ciasteczka pieczemy ok. 15 minut w temp. 180 C.

1 komentarz: