Fasolka po bretońsku

Składniki:
1/2 kg fasoli
40 dag kiełbasy wiejskiej podsuszonej
20 dag wędzonego boczku
1 puszka pomidorów krojonych (bez skóry)
3 łyżki przecieru pomidorowego
1 duża cebula
1 marchew
2-3 ząbki czosnku
3 liście laurowe
5-6 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki cząbru
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
szczypta ostrej papryki w proszku

Przygotowanie: 

Dzień przed ugotowaniem fasolki, wypłukać ją, zalać w dużym garnku zimną wodą, by zostawiona na noc napęczniała. Następnie w dniu gotowania odlać wodę. Fasolę na nowo zalać zimną wodą. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, pokrojoną w półplasterki marchewkę. Całość lekko posolić i zagotować. Od momentu zagotowania zupę trzymać na średnim ogniu przez około 2 godziny. Czas gotowania zależy od miękkości fasoli. Właściwie przygotowana ma być miękka i jednocześnie jędrna. W czasie, gdy gotuje się fasola, przygotować pozostałe składniki. Z boczku odciąć skórę i przełożyć ją do garnka z fasolką. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Podsmażony boczek przełożyć do garnka, a na pozostałym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy nabierze złotego koloru, również przełożyć ją do garnka, ale bez tłuszczu z patelni. Dalej podsmażyć pokrojoną w plasterki kiełbasę i dodać do garnka. Pod koniec dodać pokrojone pomidory, przecier pomidorowy, posiekany czosnek, majeranek, cząber, cukier, papryki w proszku, sól, pieprz. Całość zagotować, po czym danie zdjąć z ognia. Podawać z ulubionym pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz