Składniki:
250 ml śmietanki 30 %
3 płaskie łyżeczki cukru
1/3 laski wanilii lub
1 łyżeczka cukru waniliowego
1,5 łyżeczki żelatyny
2 łyżki zimnego mleka
Składniki na sos:
1 szklanka świeżych lub mrożonych truskawek
1 łyżka cukru kryształ (w razie potrzeby można dosłodzić)
Przygotowanie:
Śmietankę podgrzać w rondelku z cukrem oraz laską wanilii (lub cukrem waniliowym) do momentu zagotowania i rozpuszczenia się cukru. W szklance zalać żelatynę zimnym mlekiem, wymieszać i odstawić na kilka minut do napęcznienia. Wrzącą śmietankę zdjąć z ognia, (wyciągnąć laskę wanilii - jeśli jest) po czym dodać do niej żelatynę. Całość energicznie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Gotową przestudzoną masę rozlać do lekko natłuszczonych foremek. Odstawić w zimne miejsce do zastygnięcia.
Truskawki podgrzać wraz z cukrem w rondelku. Gdy owoce będą miękkie, zdjąć je z ognia i rozdrobnić blenderem. Zastygłą, schłodzoną panna cottę wyjąć z foremek i układać na talerzu, polewając obficie sosem truskawkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz