3,5 - 4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki)
1/3 szklanki cukru kryształu
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka mleka
50 g świeżych drożdży
70 g roztopionego masła
5 żółtek
skórka starta z jednej pomarańczy
2 łyżki mały spirytusu
tłuszcz do smażenia (najlepszy smalec)
konfitura (różana, wieloowocowa,pomarańczowa) Przygotowanie:
Mleko podgrzać. Wsypać do niego 1 łyżkę cukru, dodać rozkruszone drożdże oraz tyle mąki, aby powstał rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na około 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W osobnym naczyniu utrzeć na puszystą masę żółtka wraz z cukrem kryształem oraz cukrem waniliowym. W dużej misie do pozostałej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, wlać masę jajeczną, wsypać startą skórkę pomarańczową, wlać roztopione masło i alkohol. Wyrabiać ciasto do momentu, aż będzie odchodzić od ręki oraz naczynia (około 15-30 minut). Wyrabianie za pomocą robota trwa kilka minut. W trakcie wyrabiania ciasto będzie nieco lepkie, ale nie warto podsypywać go mąką, gdyż później pączki będą twarde. Gdyby ciasto było bardzo rzadkie, należy w trakcie wyrabiania podsypać je mąką. Gotowe ciasto pozostawić w misie nakrytej bawełnianą ściereczką na godzinę w ciepłym miejscu, by wyrosło. Dobrze przygotowane ciasto podwaja objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę. Uformować z niego rulon, który należy podzielić na 16-20 kawałków. Z każdej porcji ciasta uformować w dłoniach w kulkę i odłożyć ją na stolnicę. Uformowane pączki nakryć bawełnianą ściereczką i odstawić na około 20 min do ponownego wyrośnięcia. Pączki smażyć po 2 minuty z obu stron w tłuszczu nagrzanym do 170°C. Usmażone pączki odsączyć z nadmiaru tłuszczu, układając je na papierowych ręcznikach. Ostudzone nadziewać konfiturą. Na koniec polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz