Chleb z garnka


Składniki:
3/4 kg mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
2 szklanki ciepłej wody
1 łyżka oleju
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru

Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w misie, wymieszać i wyrobić ręcznie. Ciasto podsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po pół godzinie ciasto delikatnie oprószyć mąką, zagnieść i ponownie odstawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie nagrzać piekarnik wraz z garnkiem i pokrywką (naczyniem żaroodpornym) do temp. 220 °C. Po 30 minutach ciasto szybko przełożyć do gorącego naczynia, przykryć je pokrywką i włożyć do piekarnika. Chleb piec pod przykryciem w temp. 200 °C przez 35 minut.

Następnie wyjąć chleb z piekarnika, zdjąć pokrywę i piec jeszcze przez 20 minut. Upieczony chleb wyjąć na ściereczkę.
Upieczony chleb powinien wydawać pusty dźwięk, kiedy popuka się w jego spodnią część.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz