Składniki na biszkopt:
6 jajek
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru kryształu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 płaski łyżki kakao
2 łyżki letniej wody
2 łyżki oleju
Składniki na masę:
1 kostka masła
5 serków Danio o smaku waniliowym (140g)
3 szklanki mleka w proszku
3-4 łyżki cukru pudru
Składniki na poncz:
2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/2 szklanki wrzątku
1/3 szklanki likieru kawowego
Dodatkowo:
2 opakowania okrągłych biszkopów
kakao - do posypania ciasta
Przygotowanie:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie wsypać cukier i krótko ucierać. W dalszej części dodać wodę, olej i żółtka. Całość delikatnie ubić. Na koniec wsypać mąkę zmieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Masę ponownie delikatnie zamieszać. Tak przygotowane ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Upiec w temp. 160-180 C. Zimny biszkopt przekroić na dwa blaty.
Z wody, kawy i likieru przygotować poncz, który przez przełożeniem ciasta należy przestudzić.
Składniki na masę powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem na puch. Następnie dodawać naprzemiennie mleko w proszku oraz serek. Masę powoli ucierać na niskich obrotach miksera.
Przełożenie:
nasączony ponczem blat - 1/3 masy - namoczone w ponczu biszkopty - posypać kakao - drugi naponczowany blat i nasmarowany 1/3 masy (masa ma przykryć posypane kakao biszkopty) - 1/3 masy - biszkopty - posypać kakao
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz