Aromatyczne muffinki orzechowe


Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
6 łyżek miodu
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru kryształu
1/2 szklanki oleju
szczypta cynamonu
2 garści posiekanych orzechów włoskich
1 jabłko
Przygotowanie:
W misce należy mikserem utrzeć jajka z cukrem. Po chwili dodać miód, jogurt oraz olej. Wszystko krótko wymieszać. Do masy dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Ciasto dokładnie wymieszać. Na koniec wsypać posiekane orzechy włoskie oraz pokrojone w drobną kostkę jabłko. Całość jeszcze raz wymieszać - tym razem łyżką. Tak przygotowane ciasto przekładać do papilotek (do 2/3 ich wysokości). Piec w temp. 190 C przez 20 minut. Przed pieczeniem muffinki można posypać mieszanką przygotowaną z cukru i zmielonych orzechów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz