1 szklanka mąki pszennej
75 g masła
1 jajko
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki ajerkoniaku
szczypta soli
2-3 krople aromatu waniliowego
odrobina rumu
garść śliwek kalifornijskich
Śliwki zalać rumem. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodawać jajko i aromat. Następnie wlać ajerkoniak, po czym wsypać wszystkie suche składniki (wcześniej zmieszane) i całość dokładnie wymieszać. Gotowym ciastem napełnić foremki babeczek do 2/3 wysokości. W ciasto wcisnąć połówki odciśniętych z nadmiaru rumu śliwek.
Piec w temp. 180 C około 15-20 minut. Upieczone i ostudzone babeczki polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny. Ozdobić wedle uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz