2 kopiate szklanki mąki pszennej
1 łyżka kakao
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
180 g margaryny
1 łyżka śmietany
Przygotowanie:
Mąkę, żółtko, margarynę, śmietanę i cukier dokładnie wyrobić ręką do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i wyrobić do uzyskania jednolitego koloru.
Ciasta osobno rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm. Wykrawać foremką ciasteczka w kształcie kwiatka oraz owale. Z reszty ciast przygotować cienkie wałeczki, które należy zwinąć w wałeczki (rogi) oraz kulki, z których powstaną noski. Na jasnym ciecie przykleić za pomocą białka ciemne głowy, rogi i nosy, na ciemnym - odwrotny kolor. Wykałaczką zrobić oczy. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Piec w temp. 180 °C przez ok. 12-15 minut.
Ciasta osobno rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm. Wykrawać foremką ciasteczka w kształcie kwiatka oraz owale. Z reszty ciast przygotować cienkie wałeczki, które należy zwinąć w wałeczki (rogi) oraz kulki, z których powstaną noski. Na jasnym ciecie przykleić za pomocą białka ciemne głowy, rogi i nosy, na ciemnym - odwrotny kolor. Wykałaczką zrobić oczy. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Piec w temp. 180 °C przez ok. 12-15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz