Składniki na kruszonkę:
100 g masła + 1 łyżka do wysmarowania formy
100 g mąki
80 g cukru - ilość wedle upodobań
4-5 łyżek mielonych orzechów włoskich
szczypta soli
ok. 1 kg jabłek
garść rodzynek
garść całych orzechów włoskich
cynamon
garść płatków migdałowych
Przygotowanie:
Składniki na kruszonkę wyrobić razem w misce do uzyskania jednolitej masy.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w dość grube plastry.
Formę wysmarować masłem i ułożyć jabłka. Owoce posypać cynamonem, rodzynkami, orzechami oraz migdałami. Warstwę jabłek przykrywamy rozrywanym palcami ciastem na kruszonkę. Jabłka zapiekamy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C w taki sposób, aby wierzch się zrumienił.
Ze względu na fakt, iż podczas pieczenia jabłka zmieniają swoją strukturę i robią się miękkie, deseru nie można pokroić nożem na zgrabne kawałki. Na talerzu najlepiej formować "kopczyk". Deser jest świetną alternatywą dla tradycyjnej szarlotki - zdecydowanie tańszą i szybszą. Wyśmienicie smakuje na ciepło z lodami.
Prosto i pysznie, tak, jak lubię :)
OdpowiedzUsuń