Składniki na biszkopt orzechowy:
8 jaj
8 łyżek cukru kryształu
8 łyżek zmielonych orzechów włoskich
6 łyżek bułki tartej
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na ser:
1.20 kg sera na serniki lub zmielonego twarogu
30 dag cukru pudru
1 kostka margaryny
12 jaj
2 budynie śmietankowe
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę wiśniową:
1/2 l wiśni w syropie lub w kompocie
1 galaretka wiśniowa
Składniki na masę kawową:
1/2 l mleka
1 budyń waniliowy
1 kostka margaryny
3-4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalane 2 łyżkami gorącej wody
100 ml likieru kawowego
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i po jednym żółtku. Suche składniki mieszamy razem w osobnej misce i na koniec dodajemy do masy jajecznej. Wszystko razem powoli mieszamy. Ciasto wylewamy na formę, pieczemy w temp. 180C ok. 30 minut. Zimny placek kroimy na 2 części.
Białka oddzielamy od żółtek. Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo żółtka i ser. Na koniec wsypujemy budynie i ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pianę delikatnie mieszamy łyżką z masą serową. Alternatywnie do ciasta serowego można dodać rodzynki. Masę serową wylewamy na dwie blaszki (wymiary takie same, jak do biszkoptu orzechowego) i pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 C. Upieczone serniki odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Wiśnie przelewamy z syropem (kompotem) do garnka, doprowadzamy do zagotowania. Ściągamy z ognia, blendujemy i dodajemy galaretkę wiśniową. Odstawiamy do ostygnięcia.
Budyń gotujemy wedle przepisu na opakowaniu, studzimy.
Masło na masę ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy zimny budyń, likier kawowy i napar z kawy. Masę słodzimy zgodnie z upodobaniami.
Przełożenie ciasta:
placek serowy - 1/3 masy kawowej - biszkopt orzechowy - 1/3 masy kawowej - tężejąca masa wiśniowa - placek serowy - 1/3 masy kawowej - biszkopt orzechowy
Kolejność przełożenia poszczególnych warstw ciasta można odwrócić (tzn. zacząć od biszkoptu orzechowego) - też jest pysznie!
Wierzch ciasta dekorujemy wedle uznania. Można zostawić 2-3 łyżki masy kawowej, rozsmarować ją na wierzchu ciasta i zetrzeć czekoladę.
Pyszne ciasto.
OdpowiedzUsuń