1 szklanka mąki
10 dag masła
2 żółtka (białka pozostawiamy do posmarowania ciastek)
2-3 łyżki cukru
2 łyżki rozdrobnionych w ręce płatków migdałowych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 krople aromatu migdałowego
Dodatkowo:
polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać w misie do ich całkowitego połączenie się. Ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i formować wałeczki o grubości około 1 cm i długości około 5-6 cm. Każdy wałeczek lekko spłaszczyć, po czym zawinąć w kształt podkówki. Końcówki ciasteczek powinny być cienko zakończone.
Ciasteczka posmarować białkiem i posypać cukrem kryształem lub płatkami migdałów. Piec. przez 12-13 minut w temp. 170 °C.
Końcówki upieczonych i ostudzonych ciasteczek zamoczyć delikatnie w roztopionej czekoladzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz