Babeczki marmurkowe

Składniki (na 12 małych babeczek):
150 g masła lub margaryny
220 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
15 g kakao
3 jajka
100 g cukru pudru
11/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 kropelki aromatu cytrynowego do ciast

Przygotowanie:
Mikserem ucieramy tłuszcz z cukrem na puszystą białą masę. Dodajemy po jednym jajku i odrobienie mąki pszennej oraz ziemniaczanej zmieszanymi z proszkiem do pieczenia. 

Cały czas ucieramy ciasto, dodajemy aromat. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną pozostawiamy bez zmian - ciasto jasne, do drugiej dodajemy kakao - ciasto ciemne. 

Formy do babeczek, uprzednio nasmarowane tłuszczem, napełniamy do 3/4 wysokości naprzemiennie ciastem jasnym i ciemnym. Pieczemy w temp. 170 C ok. 20 minut - do tzw. suchego patyczka.Gotowe babeczki dowolnie dekorujemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz