Błękitna laguna

Składniki:
Składniki na biszkopt czekoladowy:
4 jajka
12 dag cukru kryształ
8 dag mąki pszennej
2 dag kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę niebieską:
330 ml śmietany 30%
1 galaretka niebieska
Składniki na masę białą:
330 ml śmietany kremówki
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 4 łyżkach wody
2 łyżki cukru pudru
100 ml likieru kokosowego
ok. 10 dag wiórków kokosowych
Dodatkowo:
1 puszka ananasów
2 garści borówek 
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
1 galaretka ananasowa (lub inna żółta)
1 galaretka niebieska
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier, żółtka i na koniec zmieszane suche składniki. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 C.Upieczony biszkopt studzimy.
Jedną galaretkę niebieską rozpuścić w 1/2 szklanki wody. Kiedy galaretka ostygnie, ubijamy 330 ml śmietany 30% na sztywno i wlewamy powoli galaretkę. Niebieską masę wykładamy na upieczony blat czekoladowy.

Drugą galaretkę niebieską i galaretkę ananasową rozpuszczamy w osobnych naczyniach wg przepisu na opakowaniu (na 1/2 litr wody) i odstawiamy do momentu, aż zaczną gęstnieć.

Na masie układamy z biszkoptów skośne pasy. Wolne paski między biszkoptami wypełniamy układając wcześniej osączone i pokrojone w kawałki owoce ananasa oraz borówki. Tę warstwę zalewamy tężejącą galaretką ananasową. Ciasto wkładamy do lodówki, aby galaretka zastygła.

Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, do której dolewamy alkohol. Mieszamy. Drugą śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, wlewamy powoli przestygłą żelatynę z likierem. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na placek. Gdy lekko stężeje wierzch ciasta zalewamy niebieską galaretką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz