Składniki na biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę:
40 dag słonecznika
4 łyżki mleka
2 kostki margaryny
1 puszka gotowej masy krówkowej - dowolny smak
opakowanie herbatników lub biszkoptów
alkohol do nasączenia herbatników (biszkoptów)
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i stopniowo żółtka - ubijać. Na koniec dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko zamieszać. Wylać na formę i piec ok. 30 minut w temp. 160 - 180 C. Po upieczeniu i ostudzeniu blat przekroić na 2 części.
Na patelni rozpuścić 1/2 kostki margaryny z 4 łyżkami mleka. Dodajemy słonecznik, mieszamy i smażymy ok. 10 minut. Słonecznik przekładamy na blaszkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy do czasu, aż nabierze złotego koloru.
1 i 1/2 kostki margaryny utrzeć, dodać masę krówkową, dalej ucierać. Na koniec dodać słonecznik i całość dokładnie wymieszać. Gotową masą przekładamy biszkopty. Na wierzchu ciasta z masą układamy herbatniki nasączone alkoholem. Całość można polać polewą i ozdobić.
szwagierka robi podobne uwielbiam je!!! ;-)
OdpowiedzUsuńhttp://smykwkuchni.blogspot.com/
fajnie tu ;-)
ciekawe ciacho ;nie jadłam jeszcze..chętnie wypróbuję
OdpowiedzUsuńJuż go robię :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadlam tego ciasta
OdpowiedzUsuń