Ciasto z czerwoną porzeczką




Składniki (ciasto na tortownicę o średnicy 23 cm lub mała blacha):

Składniki na ciasto:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1/2 cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Składniki na masę porzeczkową:
50 dag czerwonych porzeczek
20 dag cukru kryształu
1 łyżka żelatyny
4 łyżki gorącej wody

Składniki na masę śmietanową:
1/2 l śmietany kremówki
1 tabliczka białej czekolady
1/2 szklanki cukru pudru
11/2 łyżki żelatyny
5-6 łyżek gorącej wody

Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, żółtka, sok z połowy cytryny. Na koniec delikatnie wmieszamy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Biszkopt przekładamy na formę i pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 C.

Umyte porzeczki mieszamy w garnku z cukrem, doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy ok. 10 minut. Żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie dodajemy do gorących porzeczek, mieszamy, odstawiamy do wystygnięcia.
Kiedy masa porzeczkowa zacznie gęstnieć, przygotowujemy masę śmietanową. Białą czekoladę roztapiamy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, czekoladę i na koniec schłodzoną żelatynę rozpuszczoną wcześniej w wodzie.

Ostudzony biszkopt przekroić na 3 blaty. Kolejne warstwy przekładać tężejącą masą porzeczkową i masą śmietanową. Udekorować wedle upodobania, schłodzić w lodówce. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz