Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
2-3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
8 łyżek oleju
2 łyżki octu
Wkładka Prince Polo:
6 białek
25 dag cukru
12 dag kokosu
20 dag zmielonych włoskich orzechów
3 duże wafelki Prince Polo
Krem:
1 torebka kawy cappuccino (smak dowolny)
6 żółtek
1 szklanka cukru
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mleka
1 kostka masła
Przygotowanie:
Przygotowanie biszkoptu:
Białka ubić na sztywno z cukrem. Stopniowo dodawać żółtka, po łyżce oleju i octu, mąkę zmieszaną z proszkiem i kakao. Upiec biszkopt i po wystudzeniu przekroić na dwie części.
Przygotowanie wkładki:
Białka ubic na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Dać pokrojone w kostkę wafelki, kokos i orzechy. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Piec ok. 20 minut w temp. 170 C.
Przygotowanie kremu:
Pojedynczą torebkę cappuccino zalać 1/2 szklanki gorącej wody. Wystudzić.
Pozostałe z wkładki żółtka utrzeć ze szklanką cukru, dodać ostudzone cappuccino, mąki. Masę wlać na gotujące się mleko, cały czas lekko mieszać, aby się nie przypaliło - konsystencja budyniu. Po wystudzeniu tak przygotowany budyń utrzeć z kostką masła.
Przełożenie: połowa biszkoptu - połowa masy - wkładka - druga połowa masy - druga połowa biszkoptu. Wierzch ozdobić polewą lub masą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz