3 całe jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
2 kopiaste łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 kopiaste łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli, tłuszcz do smażenia
szczypta soli, tłuszcz do smażenia
garść rodzynek
2 łyżki wiórków kokosowych
olej
Ser zemleć lub dobrze rozetrzeć w dłoniach. Wszystkie składniki
umieścić w misie i wymieszać łyżką, a na koniec ręcznie. Z ciasta odrywać łyżką niewielkie porcje i w oprószonych mąką dłoniach formować małe kulki. Gdyby ciasto bardzo się kleiło, podsypać je mąką. Pączki
smażyć w tłuszczu rozgrzanym do temp. 170°C z obu stron. Czas smażenia jednej porcji około 8-10 minut. Po usmażeniu pączki wyłożyć na ręcznik papierowy, by tłuszcz odciekł. Ostudzone posypać cukrem pudrem.
Pączki nie są niczym nadziewane, dlatego dodaję do ciasta sporą garść rodzynek oraz 2-3 łyżki wiórków kokosowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz