1 margaryna
1/2 szklanki piwa
Nadzienie serowe:
20 dag białego twarogu
1 jajko
1 opakowanie cukru waniliowego
cukier puder do smaku
cukier puder do smaku
Mąkę posiekać z margaryną i piwem, wyrobić na jednolitą masę. Rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 4-5 mm, po czym radełkiem pokroić w kwadraty.
Nadzienie serowe:
Zmielony twaróg dokładnie wymieszać z jajkiem, cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Łyżeczką nakładać porcję masy serowej na środek każdego kawałka ciasta. W ser wcisnąć
wydrylowane wiśnie. Z ciasta sklejać koperty. Ciastka piec do zarumienienia w temp. 200 °C przez około 20-25 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu ciastka posypać cukrem pudrem.
Nadzienie serowe można zastąpić: marmoladą, dżemem, czekoladą, budyniem, prażonymi jabłkami itp.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz