Mazurek czterowarstwowy przekładany jabłkami

Składniki:
Składniki na ciasto kakaowe:
1/2 kostki margaryny
2 jajka
100 g cukru pudru
100 g maki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
1 łyżka kakao

Składniki na ciasto makowe:
jak ciasto pierwsze - zamiast kakao dajemy 2 łyżki suchego maku


Składniki na ciasto kokosowe:
jak ciasto pierwsze - zamiast kakao dajemy 100 g wiórków kokosowych

Składniki na ciasto orzechowe:
jak ciasto pierwsze - zamiast kakao dajemy  5 łyżek mielonych orzechów włoskich

Składniki na masę jabłkową:
2 kg jabłek
1 łyżka masła 
2 czerwone galaretki

Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Margarynę ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy żółtka oraz mąkę zmieszaną z proszkiem  do pieczenia. Na koniec dodajemy kakao oraz ubitą pianę z białek. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy w temp. 180C ok. 20-25 minut.

Analogicznie postępujemy z każdym kolejnym ciastem.

Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Smażymy na maśle. Do usmażonych jabłek wsypujemy suche galaretki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia. 

Przełożenie:
placek kakaowy - 1/3 masy jabłkowej - placek makowy - 1/3 masy jabłkowej - placek kokosowy - 1/3 masy jabłkowej - placek orzechowy  - polewa czekoladowa


1 komentarz: