Ekspresowe rogaliki drożdżowe z czekoladą

Składniki:
30 dag mąki pszennej
1 kostka margaryny
4 dag drożdży
2-3 łyżki kwaśnej  śmietany
2-3 łyżki cukru
szczypta soli
Nutella lub powidła
Przygotowanie:
W śmietanie rozpuścić drożdże. Dodać cukier i dokładnie wymieszać. Margarynę posiekać z mąką i szczyptą soli. Do ciasta wlać drożdżowy rozczyn oraz dodać śmietanę. Ciasto wyrobić na gładką masę, po czym włożyć na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i podzielić na małe trójkąty. Na grubszy koniec każdego kawałka nałożyć odrobinę Nutelli. Następnie zwinąć w rulon, nadając kształt rogalika. Piec w temp. 180 C przez ok. 10-15 minut.

3 komentarze: