poniedziałek, 10 października 2016

Pierożki kebabowe

Składniki:
Składniki na farsz:
1 kg filetu z kurczaka
1/2 kg pieczarek
1 duża papryka czerwona
1 duża papryka żółta
3 średniej wielkości cebule
1 słoiczek przecieru pomidorowego
250 - 300 g sera żółtego
olej do smażenia
przyprawa gyros
sól, pieprz

Składniki na ciasto:
1 kg mąki
1/2 l mleka
10 dag drożdży
1,5 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
1/3 kostki margaryny
1 całe jajko
1 żółtko
1 łyżka oregano

Składniki na sos czosnkowy:
6 łyżek majonezu
6 łyżek jogurtu greckiego
4-5 ząbków czosnku
kilka gałązek natki pietruszki
sól

Przygotowanie: 
Margarynę rozpuszczamy.  Drożdże mieszamy z cukrem i solą, następnie zalewamy je ciepłym mlekiem. Do dużego naczynia wsypujemy mąkę. Do mąki wlewamy roztopione w mleku drożdże, roztopioną margarynę, wbijamy jajko i żółtko. Na koniec dosypujemy oregano. Ręką wyrabiamy ciasto, które ma być miękkie i elastyczne. Odstawiamy je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. W tym czasie wyrabiamy farsz i sos.

Umyty filet z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Pod koniec podsmażania dodajemy przyprawę gyros. 
Na osobnej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula nabierze złotego koloru, dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy. Na sam koniec dodajemy pokrojone w kostkę papryki i chwilę smażymy. Usmażone pieczarki z papryką przekładamy do usmażonego fileta i podsmażamy razem przez kilka minut. Dodajemy przecier pomidorowy oraz starty na tarce o dużych oczkach ser żółty. Wszystko razem mieszamy. Gdyby farsz był zbyt wodnisty i podczas pieczenia nie spowodował zakalca można dodać 2 łyżki mąki pszennej. 

Czosnek przeciskamy przez praskę, natkę pietruszki drobno siekamy. Wszystkie składniki razem mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą. 

Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i wycinamy krążki jak na pierogi. Na każdy krążek nakładamy łyżką porcję farszu i lepimy pierożki. Przed pieczeniem pierożki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temp. 200 C przez ok. 20 minut. Upieczone pierożki podajemy z sosem.

Choć pierożki najlepiej smakują wprost z piekarnika, można je na następny dzień podgrzać w mikroflaówce - są równie smaczne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz