Sękaczek

Składniki:
Składniki na ciasto:
350 g mąki pszennej
1 kostka margaryny
1/3 szklanki cukru kryształ
2 jajka 
2 łyżki gęstej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę jabłkową:
2 kg jabłek
2 żółte lub pomarańczowe galaretki

Składniki na masę orzechową:
200 g posiekanych grubo orzechów włoskich 
1/2 szklanki cukru kryształ
1/2 kostki masła
3 łyżki mleka
3 łyżki miodu

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto (powinny być w temp. pokojowej) łączymy razem w misie i wyrabiamy z nich gładkie ciasto, które dzielimy na trzy części. Każdy z placków rozwałkowujemy i pieczemy w osobnych formach w temp. 200 C do uzyskania złotego koloru.

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy w garnku do miękkości, cały czas mieszając. Dodajemy galaretki w proszku i dokładnie mieszamy. Po zdjęciu z ognia odstawiamy do ostygnięcia.

Składniki na masę orzechową razem mieszamy i zagotowujemy.  Po wystudzeniu wykładamy masę na wierzch ciasta.

Przełożenie:
placek - 1/2 masy jabłkowej - placek - 1/2 masy jabłkowej - placek - masa orzechowa


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz