poniedziałek, 15 czerwca 2015

Truskawkowiec

Składniki:
Składniki na biszkopt czekoladowy:
4 jajka
1 niepełna szklanka cukru kryształ
7/8 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na biszkopt makowo-kokosowy:
4 białka
3/4 szklanki cukru kryształ
1 łyżeczka octu
1 kopiata łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki suchego maku
3 łyżki wiórków kokosowych





Składniki na masę:

1/2 l mleka
4 żółtka
1 kopiata łyżka mąki pszennej
1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
1 galaretka truskawkowa
1 kostka masła
cukier puder - do smaku

Dodatkowo:
ok. 1 kg świeżych truskawek
3 galaretki truskawkowe

Przygotowanie:
Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym dajemy cukier i po jednym żółtku. Na koniec delikatnie dosypujemy zmieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Masę wylewamy na formę i pieczemy w temp. 180 C ok. 25 minut. Po upieczeniu biszkopt studzimy.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany dodajemy cukier i wlewamy ocet, chwilkę ubijamy. Na koniec łyżką delikatnie mieszamy pianę z resztą suchych produktów. Masę wylewamy na blachę i pieczemy w  temp. 170C ok. 25 minut. Upieczone ciasto studzimy.

Z 1/2 l mleka odlewamy pół szklanki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem waniliowym. W osobnej miseczce dokładnie mieszamy mleko z mąkami i żółtkami. Gotujemy z tego budyń. Budyń zdejmujemy z ognia i do gorącego wsypujemy suchą galaretkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Zimny budyń ucieramy z kostką masła (produkty muszą być w tej samej temperaturze pokojowej). Masę w trakcie ubijania można dosłodzić cukrem pudrem, jeśli ktoś lubi bardzo słodkie kremy.

3 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 5 szklankach przegotowanej wrzącej wody. Galaretki  rozlewamy po równo do dwóch naczyń.

Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek. Część z nich kroimy na pół (z połówek układamy jedną warstwę na cieście), a resztę kroimy na ćwiartki lub plasterki i tę część mieszamy z jedną z części galaretek.

Przełożenie:
biszkopt czekoladowy - 3/4 masy - połówki truskawek wciskamy w masę - 1/2 galaretki - biszkopt makowo-kokosowy - reszta masy - 1/2 galaretki z truskawkami

3 komentarze: