Składniki na biszkopt czekoladowy:
4 jajka
1 niepełna szklanka cukru kryształu
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na biszkopt makowo-kokosowy:
4 białka
3/4 szklanki cukru kryształu
1 łyżeczka octu
1 kopiasta łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki suchego maku
3 łyżki wiórków kokosowych
Składniki na masę:
1/2 l mleka
4 żółtka
1 kopiasta łyżka mąki pszennej
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
1 galaretka truskawkowa
1 kostka masła
cukier puder - do smaku
Dodatkowo:
ok. 1 kg świeżych truskawek
3 galaretki truskawkowe
Przygotowanie:
Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym dajemy cukier i po jednym żółtku. Na koniec delikatnie dosypujemy zmieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Masę wylewamy na formę i pieczemy w temp. 180 C ok. 25 minut. Po upieczeniu biszkopt studzimy.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany dodajemy cukier i wlewamy ocet, chwilkę ubijamy. Na koniec łyżką delikatnie mieszamy pianę z resztą suchych produktów. Masę wylewamy na blachę i pieczemy w temp. 170C ok. 25 minut. Upieczone ciasto studzimy.
Z 1/2 l mleka odlewamy pół szklanki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem waniliowym. W osobnej miseczce dokładnie mieszamy mleko z mąkami i żółtkami. Gotujemy z tego budyń. Budyń zdejmujemy z ognia i do gorącego wsypujemy suchą galaretkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Zimny budyń ucieramy z kostką masła (produkty muszą być w tej samej temperaturze pokojowej). Masę w trakcie ubijania można dosłodzić cukrem pudrem, jeśli ktoś lubi bardzo słodkie kremy.
3 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 5 szklankach przegotowanej wrzącej wody. Galaretki rozlewamy po równo do dwóch naczyń.
Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek. Część z nich kroimy na pół (z połówek układamy jedną warstwę na cieście), a resztę kroimy na ćwiartki lub plasterki i tę część mieszamy z jedną z części galaretek.
Przełożenie:
biszkopt czekoladowy - 3/4 masy - połówki truskawek wciskamy w masę - 1/2 galaretki - biszkopt makowo-kokosowy - reszta masy - 1/2 galaretki z truskawkami
4 żółtka
1 kopiasta łyżka mąki pszennej
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
1 galaretka truskawkowa
1 kostka masła
cukier puder - do smaku
Dodatkowo:
ok. 1 kg świeżych truskawek
3 galaretki truskawkowe
Przygotowanie:
Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym dajemy cukier i po jednym żółtku. Na koniec delikatnie dosypujemy zmieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Masę wylewamy na formę i pieczemy w temp. 180 C ok. 25 minut. Po upieczeniu biszkopt studzimy.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany dodajemy cukier i wlewamy ocet, chwilkę ubijamy. Na koniec łyżką delikatnie mieszamy pianę z resztą suchych produktów. Masę wylewamy na blachę i pieczemy w temp. 170C ok. 25 minut. Upieczone ciasto studzimy.
Z 1/2 l mleka odlewamy pół szklanki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem waniliowym. W osobnej miseczce dokładnie mieszamy mleko z mąkami i żółtkami. Gotujemy z tego budyń. Budyń zdejmujemy z ognia i do gorącego wsypujemy suchą galaretkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Zimny budyń ucieramy z kostką masła (produkty muszą być w tej samej temperaturze pokojowej). Masę w trakcie ubijania można dosłodzić cukrem pudrem, jeśli ktoś lubi bardzo słodkie kremy.
3 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 5 szklankach przegotowanej wrzącej wody. Galaretki rozlewamy po równo do dwóch naczyń.
Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek. Część z nich kroimy na pół (z połówek układamy jedną warstwę na cieście), a resztę kroimy na ćwiartki lub plasterki i tę część mieszamy z jedną z części galaretek.
Przełożenie:
biszkopt czekoladowy - 3/4 masy - połówki truskawek wciskamy w masę - 1/2 galaretki - biszkopt makowo-kokosowy - reszta masy - 1/2 galaretki z truskawkami
Piękny przekładaniec :)
OdpowiedzUsuńBardzo elegancko wygląda :)
OdpowiedzUsuńPracochłonne ale piękne))
OdpowiedzUsuń