piątek, 14 listopada 2014

Ciasto piaskowe

Składniki:
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
6 jajek
2 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki suchego maku
2 łyżki wiórków kokosowych
1 kisiel czerwony
1 półlitrowy słoik wiśni w syropie
1 opakowanie podłużnych biszkoptów

Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę na sztywno. Margarynę ucieramy z cukrem. Stopniowo dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, po jednym żółtku i olej. Na koniec dodajemy ubitą pianę i delikatnie ją mieszamy z resztą ciasta. Masę dzielimy na 4 części. Do jednej dajemy suchy mak, do drugiej - kakao, do trzeciej - kokos, do czwartej - wiórki kokosowe. W wąskiej długiej keksówce nakładamy łyżkami ciasto, układamy po skosie biszkopty. Pomiędzy biszkopty układamy odciśnięte z syropu wiśnie. Na warstwę z biszkoptami i wiśniami znów wykładamy partiami ciasto, ponownie układamy po skosie biszkopty i wiśnie, przykrywamy to resztą ciasta. Przed włożeniem do piekarnika ciasto przecinam wzdłuż końcem łyżki. Piec 50 monut w temp. 170 C. 




3 komentarze:

  1. Bardzo ciekawe ciasto :)
    A co daje to przecięcie ciasta wzdłuż ?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wtedy podczas pieczenia na środku ciasta nie rośnie taka "górka", tylko placek piecze się równomiernie

      Usuń