Składniki:
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
6 jajek
2 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki suchego maku
2 łyżki wiórków kokosowych
1 kisiel czerwony
1 półlitrowy słoik wiśni w syropie
1 opakowanie podłużnych biszkoptów
Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę na sztywno.
W oddzielnej misie margarynę utrzeć z cukrem. Stopniowo w trakcie ucierania dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, wbijać po jednym żółtku i wlewać olej. Na koniec do utartej masy przełożyć ubitą pianę i delikatnie wymieszać ją z resztą ciasta. Następnie przygotowaną masę podzielić na 4 części, przekładając ciasto do oddzielnych misek. Do jednej wsypać suchy mak, do drugiej - kakao, do trzeciej - kisiel, do czwartej - wiórki kokosowe.
Przełożenie:
W wąskiej długiej keksówce wyłożonej pergaminem nakładać łyżkami naprzemiennie 1/3 każdego z czterech rodzajów ciasta. Następnie należy ułożyć po skosie biszkopty. Pomiędzy biszkoptami ułożyć odciśnięte z syropu wiśnie. Na tak przygotowaną warstwę z biszkoptami i wiśniami znów wyłożyć kolejną 1/3 część każdego z ciasta, ponownie ułożyć po skosie biszkopty, a pomiędzy biszkopty wyłożyć wiśnie. Całość przykryć pozostałym ciastem. Przed włożeniem do piekarnika babkę warto przeciąć wzdłuż końcem łyżki. Piec 50 minut w temp. 170 °C.
Bardzo ciekawe ciasto :)
OdpowiedzUsuńA co daje to przecięcie ciasta wzdłuż ?
Pozdrawiam
Wtedy podczas pieczenia na środku ciasta nie rośnie taka "górka", tylko placek piecze się równomiernie
UsuńMmm, wygląda ślicznie :)
OdpowiedzUsuńa gdzie się podział kisiel?, i z czym mieszamy czwartą warstwę? Trochę niejasności w tym przepisie, a chciałabym je zobić:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za uwagę:) Oczywiście kisiel jest w jednej z warstw. To prawda, że przepis z pozoru wydaje się skomplikowany, jednak zapewniam, że samo wykonanie jest proste i szybkie.
Usuń