Składniki na biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę ajerkoniakową:
1 szklanka mleka
1 szklanka ajerkoniaku
1 budyń śmietankowy
1 kostka masła
2 łyżki cukru
Składniki na masę malinową:
1/2 kg świeżych malin
2 łyżki cukru
3/4 szklanki wody
1 galaretka czerwona
Składniki na masę śmietanową:
500 ml śmietany kremówki
2-3 łyżki cukru pudru
2 kopiate łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
opakowanie podłużnych biszkoptów
opakowanie okrągłych biszkoptów
3/4 szklanki mocnej kawy
1/2 szklanki likieru kawowego
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Dodać cukier i żółtka, po czym całość ucierać jeszcze przez chwilkę. Wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie zamieszać. Wylać na przygotowaną do pieczenia blaszkę. Piec w temp. 160-180 C około 30 minut. Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić na pół.
Mleko zagotować z cukrem. Budyń wymieszać z ajerkoniakiem i wlać do gotującego się mleka. Gotować na małym ogniu przez ok. 2 minuty, aż budyń zgęstnieje. Gorący budyń zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia. Zimny budyń utrzeć z masłem.
Maliny podsmażyć z cukrem. Gdy się zagotują, wlać wodę i doprowadzić całość do ponownego zagotowania. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę. Dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i ostudzić. Zimną śmietanę 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec wlać rozpuszczoną chłodną żelatynę.
Mocny napar z kawy wymieszać z likierem kawowym. Poncz przelać do talerza. Nasączyć nim lekko biszkopt.
Przełożenie:
1/2 biszkoptu - masa ajerkoniakowa - nasączone w ponczu podłużne biszkopty ułożone obok siebie - tężejąca masa malinowa - 1/2 biszkoptu - masa śmietanowa - okrągłe biszkopty
Ciasto ozdobiłam kleksami z czekolady. Wolną przestrzeń pomiędzy biszkoptami uzupełniłam białymi malinami.
wspaniały pomysł tylko czym zastąpić masę ajerkoniakową jesli ciasto dla dzieci
OdpowiedzUsuń