Składniki na biszkopt:
3 jajka
1/2 szklanki cukru kryształu
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę czekoladową:
350 g nutelli
6-10 krakersów
Składniki na galaretkę brzoskwiniową:
2 galaretki brzoskwiniowe
1 puszka brzoskwiń (bez zalewy)
Składniki na masę śmietanową:
1/2 l śmietany kremówki 30%
2 serki mascarpone po 250 g (łącznie 500 g)
3-4 łyżki cukru pudru do smaku
4 kopiate łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
opakowanie okrągłych biszkoptów
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Następnie dosypujemy cukier oraz dodajemy żółtka i krótko mieszamy. Na koniec wsypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę wykładamy do wyłożonej pergaminem tortownicy i pieczemy ok. 15-20 minut w temp. 160-180 C.
Nutellę podgrzewamy do chwili roztopienia. Do ciepłego kremu dodajemy pokruszone krakersy.

Brzoskwinie miksujemy. Galaretki rozpuszczamy w wodzie w 3 szklankach wody. Do galaretki dodajemy zmiksowane owoce. Odstawiamy do momentu stężenia.
Przełożenie:
biszkopt - masa czekoladowa - masa śmietanowa - warstwa okrągłych biszkoptów - galaretka brzoskwiniowa
Fajny przepis http://moje-wyroby.blog.pl/
OdpowiedzUsuń