Składniki na ciasto kruche:
80 dag mąki pszennej tortowej
1 szklanka cukru pudru
5 żółtek
1 jajko
30 dag margaryny
1/2 szklanki kwaśnej gęstej śmietany
1 łyżka smalcu
1 łyżeczka amoniaku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na mak do rolad:
2,5 szklanki maku
1 szklanka cukru kryształu
4 jajka
2 łyżki miodu
1 łyżka margaryny
1 łyżka kakao
szczypta cynamonu
1/2 łyżeczki sody
kilka kropel aromatu migdałowego
bakalie - orzechy włoskie, rodzynki, posiekane figi, kandyzowana skórka pomarańczowa (po garści)
Składniki na masę serową:
1 kg zmielonego białego sera
1 szklanka cukru kryształu
4 żółtka
1 cukier waniliowy
1 budyń śmietankowy
1/4 szklanki zimnego mleka
kilka kropel aromatu cytrynowego
Przygotowanie:
Mak parzymy i mielimy w maszynce dwukrotnie. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem i margaryną. Dodajemy do nich mak oraz pozostałe składniki. Ubitą pianę z białek dodajemy do maku i delikatnie mieszamy. Mak wykładamy na rolady.
Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misie i wyrabiamy kruche ciasto, które dzielimy na 5 równych części. Dwie rozwałkowujemy i pieczemy w dwóch oddzielnych foremkach. w temp. 180 °C przez około 15 minut (nabiorą złotego koloru). Trzy pozostałe części rozwałkowujemy, nakładamy na nie masę makową i zwijamy rolady. Pieczemy na jednej blasze w temp. 180 °C przez ok. 30 minut.
W garnku mieszamy ser, cukier, cukier waniliowy i żółtka. Całość smażymy na wolnym ogniu przez 5 minut. Budyń śmietankowy rozpuszczamy w zimnym mleku i wlewamy do masy serowej, którą zagotowujemy. Ciepłą masą przekładamy placki.
Przełożenie:
placek I - 1/2 masy serowej - placek makowy - 1/2 masy serowej - placek II
Wygląda niesamowicie efektownie :)
OdpowiedzUsuńZnam przepis ale nie mogę się zmobilizować aby go zrobić cudnie wyglądaA
Usuń