1/2 kg mąki pszennej
1 kostka margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
3 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki octu
Dodatkowo:
wiórki kokosowe,
marmolada lub dżem (u mnie malinowy)
Przygotowanie:
Margarynę posiekać z mąką, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać pozostałe składniki, po czym całość wyrobić ręką. Gdyby ciasto było zbyt kruche lub twarde należy dodać odrobinę śmietany. Gotowe ciasto cienko rozwałkować. Foremkami lub literatką wycinać różne kształty pamiętając, aby w połowie wykrojonych ciastek wyciąć małe dziurki.
Ciasteczka z wycięciami posmarować białkiem, obtoczyć w wiórkach kokosowych i układać na wyłożonej pergaminem blaszce. Pozostałe ciastka (bez dziurek) układać na blasze bez smarowania i obtaczania w wiórkach.
Piec w temp. 170-180 °C do zrumienienia. Po upieczeniu oraz wystudzeniu składać ciastka. Dżemem smarować ciasteczka bez dziurek i przyklejamy na wierzch ciasteczko z kokosem i otworkiem.
Ciasteczka z wycięciami posmarować białkiem, obtoczyć w wiórkach kokosowych i układać na wyłożonej pergaminem blaszce. Pozostałe ciastka (bez dziurek) układać na blasze bez smarowania i obtaczania w wiórkach.
Piec w temp. 170-180 °C do zrumienienia. Po upieczeniu oraz wystudzeniu składać ciastka. Dżemem smarować ciasteczka bez dziurek i przyklejamy na wierzch ciasteczko z kokosem i otworkiem.
Smacznie! :-)
OdpowiedzUsuń