Składniki na biszkopt:
6 jaj
1 niepełna szklanka cukru
6 pełnych łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Składniki na masę śmietanową:
800 ml śmietany 30 %
3 łyżki żelatyny
1/3 szklanki cukru pudru (lub więcej, gdy ktoś woli bardziej słodką masę)
Dodatkowo:
1 galaretka wiśniowa
1/2 l słoika wiśni w syropie
1/2 szklanki spirytusu
barwnik spożywczy w kolorze zielonym
ozdoby cukrowe
wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Do piany dodajemy cukier, po jednym żółtku i dalej ubijamy. Na koniec dodajemy mąki zmieszane z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na przygotowaną tortownicę . Pieczemy w temp. 180 C do tzw. suchego patyczka. Ostudzony biszkopt kroimy na trzy blaty.
Wiśnie dokładnie odsączamy z syropu. Zalewamy je spirytusem i odstawiamy na noc, by przeszły alkoholem. Na drugi dzień odsączamy wiśnie z alkoholu, w którym moczyły się przez noc. Spirytus łączymy z 1/3 szklanki syropu z wiśni, otrzymując w ten sposób poncz do tortu. Przed przełożeniem ciasta każdy blat dokładnie ponczujemy z dwóch stron.
Galaretkę przyrządzamy w 1 1/2 szklance wody. Zalewamy nią wiśnie i odstawiamy do momenty, aż zacznie tężeć.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Dokładnie mieszamy i studzimy.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach mikserem w wysokim naczyniu. Gdy śmietanka zacznie gęstnieć, dodajemy cukier puder i wlewamy cienkim strumieniem płynną żelatynę.
Przełożenie tortu:
biszkopt - 1/2 wiśni w galaretce - masa śmietanowa - biszkopt - 1/2 wiśni w galaretce - masa śmietanowa - biszkopt - masa
Przełożo0ny tort przechowujemy do czasu podania w lodówce.
Tort ozdobiłam pozostałą masą śmietanową, do której dodałam zielony barwnik spożywczy.
Przełożo0ny tort przechowujemy do czasu podania w lodówce.
Tort ozdobiłam pozostałą masą śmietanową, do której dodałam zielony barwnik spożywczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz