Składniki na ciasto piernikowe:
1 kostka margaryny
4 jajka
1/4 szklanki płynnego miodu
1/4 szklanki naparu z czarnej herbaty
300 g mąki pszennej tortowej
100 g cukru kryształ
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka przyprawy do piernika
Składniki na masę budyniową:
1/2 l mleka
3-4 łyżki cukru kryształ
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEifPbqr_qmILUCZXbNrUZCXwHELZFKIQ8LV1v9wA-ysfPo92vEzpTkUT6wIdPgpeeo4wlTRv7-yQ7xkSpIFPJ5sSo9xzB7wvr3Hq28Ok9tDyzPq00Lb5lJ-vrMbWI27sjm784iL6EboaEqw/s1600/bki_foto2306.jpg)
1 kostka masła
50 ml ajeroniaku
Składniki na masę jabłkową:
1 1/2 kg jabłek
1 galaretka cytrynowa
1 łyżka masła
Dodatkowo:
2 galaretki w kolorze czerwonym
1 opakowanie podłużnych biszkoptów
dowolna ulubiona polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Margarynę (w temperaturze pokojowej) ucieramy razem z cukrem na puch. Stopniowo dodajemy żółtka, mąkę zmieszaną z sodą oraz przyprawą do piernika, wlewamy cienkim strumieniem miód zmieszany z naparem herbacianym. W osobnej misie ubijamy białka na sztywno. Ubitą pianę łączymy delikatnie z ciastem, mieszamy drewnianą łyżką do powstania jednolitej konsystencji. Ciasto wykładamy na dwie blaszki wyłożone papierem i wysmarowane tłuszczem. Pieczemy w temp. 180 C ok. 15-20 minut (ciasto ma nabrać złotego, miodowego koloru).
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i podsmażamy w garnku razem z łyżką masła. Kwaśne owoce można dosłodzić. Do usmażonych jabłek wsypujemy żółtą galaretkę, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi4t8hIr_EYyc3QRU2CrI5AagV52rTFifluwreePOgwyvEqrmw5e2Iz6VADCWnldJRqSy2pqJsHJ-dhInOjaCDBqY-0xlNHZBmskGtqpss4TLrSHZiKCmYgyv1_n0kEYxTVVCWBe6X0b2Ku/s1600/bki_foto2305.jpg)
2 czerwone galaretki rozpuszczamy w 0.75 l wrzącej wody. Mieszamy i odstawiamy do momentu tężenia.
Przełożenie ciasta:
blat ciasta - 1/3 masy budyniowej - masa jabłkowa - ułożone po skosie biszkopty - luki pomiędzy biszkoptami uzupełniamy tężejącą galaretką - 2/3 masy budyniowej - blat ciasta - polewa czekoladowa.
Ciasto jest najlepsze na drugi dzień.
Wspaniałe ciasto :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńPiękne! Bardzo efektownie prezentują się te wszystkie warstwy :)
OdpowiedzUsuńJakiej mąki można użyć zamiast pszennej? dziękuję
OdpowiedzUsuńMąki ryżowej.
OdpowiedzUsuńCzy ciasta można piec osobno czy muszą być pieczone dwa na raz ?
OdpowiedzUsuńOczywiście, można pięć osobno.
Usuń