250 g kolorowego makaronu rurki (1/2 opakowania)
1 brokuł
1/2 czerwonej papryki
100 g szyki konserwowej
2 ząbki czosnku
1 szklanka śmietany 12 %
100 g serka topionego (smak gouda)
2 łyżki świeżego koperku lub
1 łyżka suszonego
2 łyżki masła
sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron i podzielonego na różyczki brokuła ugotować w osobnych garnkach w osolonej wodzie al dente. Ugotowane odcedzić. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, dorzucamy pokrojoną w paski wędlinę, smażymy. Gdy szynka lekko się zrumieni, dodajemy pokrojoną w cienkie paski połówkę papryki, zmniejszamy ogień i podduszamy ok 5 minut. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy. Szynkę podlewamy śmietaną, wrzucamy serek topiony. Całość trzymamy na małym ogniu, cały czas mieszając aż do roztopienia się serka. Gdyby sos był zbyt gęsty, można delikatnie podlać wodą. Gdy serek się roztopi i połączy ze śmietaną, na patelnię dodajemy ugotowany wcześniej makaron i brokuła, mieszamy, doprawiamy pieprzem i koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz