220 g margaryny
60 g cukru pudru
300 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
2 żółtka
2 krople aromatu cytrynowego
szczypta soli
Dodatkowo:
płatki migdałów
powidła lub marmolada
Przygotowanie:
Miękką margarynę ucieramy mikserem z cukrem pudrem. Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy po jednym żółtku i odrobinie mąki pszennej zmieszanej z ziemniaczaną i szczyptą soli. Wyrabiamy cały czas mikserem, w trakcie dodajemy aromat cytrynowy. Z gotowego ciasta formuję w dłoniach małe kulki, które lekko spłaszczam (średnica ok. 2 cm) i układam na blaszce w niewielkich odstępach, gdyż w trakcie pieczenia ciastka nie rozlewają się. Pieczemy ok. 13 minut w temp. 180 C z termoobiegiem. Ja z ciasta przygotowuję trzy wersje ciasteczek:
- bez dodatków - "spłaszczam" kulki i układam okrągłe ciasteczka na blaszce, nakłuwam widelcem
- z marmoladą - w okrągłych ciasteczkach palcem tworzę dołeczek, który napełniam powidłem śliwkowym
- z migdałami - kulki obtaczam w płatkach migdałowych i dopiero wówczas formuję z nich okrągłe ciasteczka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz