6 jaj
6 łyżek zmielonych orzechów
6 łyżek cukru
41/2 łyżki bułki tartej
11/2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Składniki na masę do przełożenia tortu:
500 ml śmietany kremówki
1 puszka ananasów
1 galaretka ananasowa
1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
Składniki na masę do dekoracji tortu:
1 szklanka mleka
1 kostka margaryny
1 budyń śmietankowy
sok z ananasów ( 1 szklanka)
2 łyżki kakao
Składniki do nasączenia:
1 łyżka kawy rozpuszczalnej zalana wrzątkiem w1/3 szklanki
1 kieliszek wódki
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Mąkę, orzechy, proszek do pieczenia, kawę i bułkę tartą zmieszać w osobnej misce. Dodać suche składniki do masy i delikatnie wymieszać. Piec ok. 30 minut w temp. 180 C. Po ostudzeniu biszkopt przekroić na trzy blaty.
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody. Kiedy wystygnie i stężeje kroimy ją w drobną kostkę.
Na mleku i soku ananasowym gotujemy budyń. Studzimy.
Żelatynę rozpuszczamy w 3-4 łyżkach gorącej wody. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Na koniec do śmietany dodajemy pokrojone w kostkę ananasy i galaretkę. Masą przekładamy nasączony wcześniej alkoholem z kawą biszkopt.
Margarynę ucieramy z wystudzonym budyniem i kakao. Masę można dosłodzić. Masą dekorujemy tort - w mojej wersji są to różyczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz