3 BIT

Składniki:
Składniki na biszkopt:
5 jaj
15 dag siekanych orzechów
½ szklanki cukru
1 duża łyżka mąki pszennej,
1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki miodu
1 łyżka proszku do pieczenia,
1 łyżka kakao

 
Składniki do przełożenia:
3 budynie śmietankowe
3/4 l mleka
2 łyżki cukru
2 kostki masła
1puszka masy krówkowej
2 duże opakowania herbatników
polewa czekoladowa - własnoręcznie przygotowana lub powstała z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady

Przygotowanie:
Biszkopt czekoladowy

Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę na sztywno. Pod koniec ubijania wsypać cukier i mieszać tak długo, by się rozpuścił. Stopniowo dodawać żółtka i miód. Orzechy wymieszać z obiema mąkami, kakao i proszkiem do pieczenia. Wsypać suche produkty do masy. Piec biszkopt przez 25-30 min w 160 °C.
 
Krem
Budynie ugotować na mleku zgodnie z przepisem razem z dwiema łyżkami cukru.
Masło utrzeć na puch. Następnie dodawać po łyżce ostudzony budyń i ucierać dalej. Masę można dosłodzić, ale lepiej zrezygnować z cukru, bo ciasto nabierze słodyczy dzięki masie krówkowej.
Kolejność warstw:
placek orzechowy -1/3 masy budyniowej - herbatniki - 1/2 puszki masy krówkowej - herbatniki - 1/3 masy budyniowej - herbatniki -  1/2 puszki masy krówkowej - herbatniki - 1/3 masy budyniowej - herbatniki - polewa

3 komentarze: