2 tabliczki gorzkiej czekolady (każda po 100 g)
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru
11/2 szklanki mąki pszennej
3 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 krople aromatu migdałowego
szczypta soli
ok. 1/2 szklanki cukru pudru - do obtoczenia ciasteczek
Przygotowanie:
W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy margarynę z połamaną czekoladą, cały czas mieszając. Kiedy składniki się połączą, zdejmujemy z ognia, dodajemy aromat migdałowy i ponownie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier kryształ oraz po jednym żółtku. Masę jajeczną dodaję stopniowo do przestudzonej czekolady i delikatnie mieszamy.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier kryształ oraz po jednym żółtku. Masę jajeczną dodaję stopniowo do przestudzonej czekolady i delikatnie mieszamy.
Do
składników "mokrych" stopniowo dodajemy suche - tj. mąkę zmieszaną z
proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dokładnie mieszamy.
Tak przygotowane ciasto chłodzimy w lodówce najlepiej na noc lub min. 2 godziny. Z zimnego ciasta
odrywamy małe kawałki i formujemy kulki o średnicy ok. 2-3 cm. Każdą
kulkę obtaczamy dokładnie w grubej warstwie cukru pudru i układamy na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec. ok. 8-10 min. w temp 170
C.
Należy
pilnować czasu pieczenia, gdyż im dłużej ciasteczka będą w piekarniku,
tym bardziej będą suche. Idealne ciasteczka powinny być lekko wilgotne w
środku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz