1 kostka margaryny
1 niepełna szklanka mleka (200 ml)
3/4 szklanki cukru kryształu
2 pełne szklanki mleka w proszku
3 płaty wafla
100 g herbatników (1 małe opakowanie Petitek)
100 g suszonej żurawiny
100 g siekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
W rondelku roztapiamy margarynę z cukrem i mlekiem. Podgrzewamy do połączenia się składników. Zdejmujemy z ognia i dodajemy mleko w proszku. Dokładnie mieszamy trzepaczką lub mikserem. Dodajemy orzechy, żurawinę, rozkruszony jeden płat wafla i rozdrobnione herbatniki. Ponownie mieszamy i odstawiamy do momentu, aż masa zgęstnieje i nie będzie "zjeżdżać" z łyżki. Gotową masę wykładamy na jeden płat wafla, przykrywamy drugim, lekko dociskamy.
Wierzch wafla można ozdobić kleksami z czekolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz