3 podwójne filety z kurczaka
20 dag pieczarek
1 cebula
1 czerwona papryka
1 jajko
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka ostrej mielonej papryki w proszku (lub łyżeczka chili)
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kurkumy
płatki kukurydziane
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz
Przygotowanie:
Umyte filety pokroić w dużą kostkę. Przełożyć do miski. Do mięsa dodać chili (paprykę w proszku), kurkumę, curry, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, 2 łyżki oliwy. Całość dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki, aby mięso przeszło marynatą.
Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć na tłuszczu. Dodajemy do niej pokrojoną w paski paprykę i pokrojone w spore kawałki pieczarki. Doprawiamy, smażymy do miękkości.
Kawałki kurczaka obtoczyć w jajku i płatkach kukurydzianych. Smażyć na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Usmażone mięso mieszamy z usmażonymi pieczarkami i papryką. Podawać z ryżem i ulubioną sałatką.
Muszę taką zrobić, świetnie się nada do pudełka i odgrzania na lunch w pracy.
OdpowiedzUsuńTylko uprzedzam - przyda się sporo czegoś do przepicia:)
Usuń