Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki ciepłego mleka
1/3 szklanki cukru
25 g drożdży
2 jajka
100 g rozpuszczonego masła
Dodatkowo na farsz:
około szklanki świeżych borówek
2-3 łyżki cukru
1 jajko - roztrzepane widelcem do posmarowania bułeczek
Drożdże kruszymy i mieszamy z
mlekiem, łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 - 30
minut do podrośnięcia zaczynu. Powstały zaczyn wlewamy do mąki. Dodajemy resztę cukru,
jajka, wlewamy roztopione masło i wyrabiamy wszystko ręką. Ciasto ma być lekkie i elastyczne.
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, pod przykryciem na ok. godzinę. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy je na podsypaną mąką stolnicę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm. Kubkiem lub szklanką wycinamy kółka (jak na pierogi). Na środek każdego kółka nakładamy jagody zmieszane z cukrem. Ciasto zlepiamy formując bułeczkę.
Bułeczki układamy na blaszce zlepionym miejscem do dołu i odstawiamy na pół godziny do podrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika bułeczki smarujemy jajkiem i posypujemy (mak, sezam, czarnuszka - wedle upodobań). Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 15 minut.
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, pod przykryciem na ok. godzinę. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy je na podsypaną mąką stolnicę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm. Kubkiem lub szklanką wycinamy kółka (jak na pierogi). Na środek każdego kółka nakładamy jagody zmieszane z cukrem. Ciasto zlepiamy formując bułeczkę.
Bułeczki układamy na blaszce zlepionym miejscem do dołu i odstawiamy na pół godziny do podrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika bułeczki smarujemy jajkiem i posypujemy (mak, sezam, czarnuszka - wedle upodobań). Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz