Rzeszowiak

Składniki (na blachę o wymiarach 24x35 cm):
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 kostki margaryny
7 łyżek cukru pudru
2 żółtka
4-5 łyżek kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Składniki na mak:
250 g maku 
1/2 szklanki cukru kryształu
2 jaja
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 krople aromatu migdałowego
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Składniki na orzechy:
350 g zmielonych orzechów włoskich
3/4 szklanki cukru kryształu
1 łyżka masła
1/2 szklanki mleka
2 białka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na ser:
750 g białego sera
1 kostka margaryny
6 jaj
1 budyń śmietankowy
300 g cukru pudru
1 cukier waniliowy
rodzynki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść razem lub wyrobić za pomocą robota. Wyrobione kruche ciasto włożyć do lodówki na około 30 minut. 
Mak
Do sparzonego i dwukrotnie zmielonego maku dodać żółtka, miód, cukier, skórkę pomarańczy, aromat migdałowy i proszek do pieczenia. Z białek ubić sztywną pianę, którą następnie należy delikatnie wymieszać z makiem.

Zmielone orzechy zalać wrzącym mlekiem. Dodać masło, cukier i proszek do pieczenia. Z dwóch białek ubić sztywną pianę i wymieszać ją razem z orzechami.

Margarynę ucieramy na puch z cukrem pudrem oraz waniliowym i żółtkami. Łyżkami dodajemy ser i cały czas ucieramy masę razem z budyniem. Na koniec dodajemy rodzynki. Z białek ubijamy sztywną pianę. Delikatnie mieszamy ją z masą serową.

Większą częścią ciasta rozwałkowujemy i wykładamy dno blaszki. Ok. 1/3 ciasta odkładamy (będziemy nim zdobić wierzch ciasta). Na ciasto naprzemiennymi paskami wzdłuż formy układamy masę makową i orzechową. Warstwę z maku i orzechów zalewamy serem. Pozostałą część ciasta wałkujemy i wycinamy cienkie paski. Paski układamy na cieście skosem tworząc kratkę.
Całość pieczemy w temp. 180 C przez 60-75 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz