poniedziałek, 13 czerwca 2016

Rzeszowiak

Składniki (na blachę o wymiarach 37x24 cm):

Składniki na ciasto:
300 g mąki pszennej
1/2 kostki margaryny
80 g cukru pudru
2 żółtka
4-5 łyżek kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia

 
Składniki na mak:
250 g maku 
1/2 szklanki cukru 
3 jaja
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 krople aromatu migdałowego
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Składniki na orzechy:
350 g zmielonych orzechów włoskich
3/4 szklanki cukru kryształ
1 łyżka masła
1/2 szklanki mleka
2 białka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na ser:
750 g białego sera
1 kostka margaryny
8 jaj
1 budyń śmietankowy
300 g cukru pudru
1 cukier waniliowy
rodzynki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem. Wyrobione kruche ciasto wkładamy do lodówki.

Do sparzonego i dwukrotnie zmielonego maku dodajemy żółtka, miód, cukier, skórkę pomarańczy, aromat migdałowy i proszek do pieczenia. Z białek ubijamy sztywną pianę, którą delikatnie mieszamy z makiem.

Zmielone orzechy zalewamy wrzącym mlekiem. Dodajemy masło, cukier i proszek do pieczenia. Z dwóch białek ubijamy sztywną pianę i mieszamy ją razem z orzechami.

Margarynę ucieramy na puch z cukrem pudrem oraz waniliowym i żółtkami. Łyżkami dodajemy ser i cały czas ucieramy masę razem z budyniem. Na koniec dodajemy rodzynki. Z białek ubijamy sztywną pianę. Delikatnie mieszamy ją z masą serową.

Większą częścią ciasta rozwałkowujemy i wykładamy dno blaszki. Ok. 1/3 ciasta odkładamy (będziemy nim zdobić wierzch ciasta). Na ciasto naprzemiennymi paskami wzdłuż formy układamy masę makową i orzechową. Warstwę z maku i orzechów zalewamy serem. Pozostałą część ciasta wałkujemy i wycinamy cienkie paski. Paski układamy na cieście skosem tworząc kratkę.

Całość pieczemy w temp. 180 C przez 60-75 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz