Przekładaniec jabłkowo-truskawkowy

Składniki:
(forma 21x32 cm)

Składniki na kruche ciasto jabłkowe:
300 g mąki pszennej
2 jajka
1/3 szklanki cukru kryształu
1/2 łyżeczki amoniaku
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg jabłek
cukier cynamonowy

Składniki na żelkę truskawkową:
1 kg truskawek
3 galaretki truskawkowe

Biszkopt migdałowy:
5 białek
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki  proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki kakao
50 g płatków migdałowych

Składniki na masę śmietanową:
750 ml śmietany 36%
5 łyżeczek żelatyny
cukier puder do smaku

Dodatkowo:
2 małe opakowania delicji


Przygotowanie:
Kruche ciasto
Jajka roztrzepać z cukrem, dodać przestudzone i wcześniej roztopione masło. Całość dokładnie wymieszać. Do masy stopniowo dosypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i amoniakiem. Wyrobić rękoma ciasto, które następnie należy podzielić na dwie części. Jedną z nich rozwałkować i ułożyć na dnie przygotowanej formy do pieczenia. 
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć nadmiar soku i przełożyć na rozłożone ciasto. Posypać cukrem cynamonowym. Jabłka przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Piec w temp. 180 °C około 35 minut (z termoobiegiem).

Biszkopt migdałowy
Białka ubić na sztywno. Następnie dodać cukier, mąkę zmieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ucierać dalej do połączenia składników. Masę wyłożyć do przygotowanej formy (taka sama wielkość jak przy cieście z jabłkami) i posypać migdałami. Piec około 15 min w temp. 170 °C. 
 
Żelka truskawkowa
Świeże lub mrożone truskawki rozdrobnić blenderem i na małym ogniu doprowadzić do zagotowania. Mus zdjąć z ognia. Do gorącego wsypać galaretki i całość dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce do chwili, aż zacznie tężeć.
Masa śmietanowa
Żelatynę dokładnie rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier do smaku. Wlać cienkim strumieniem rozpuszczoną żelatynę i delikatnie wymieszać.

Przełożenie ciasta:
ciasto z jabłkami - 1/2 masy śmietanowej - delicje - masa truskawkowa - 1/2 masy śmietanowej - biszkopt migdałowy




1 komentarz: