piątek, 27 czerwca 2014

Zawijańce z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
200 g mrożonego szpinaku
100 g sera feta
200 wędliny (szynka)
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
1 jajko
ziarna sezamu i siemienia lnianego

 



Sos czosnkowy:
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz
papryka słodka w proszku
Przygotowanie:
Szpinak podsmażamy na patelni do momentu odparowania nadmiaru wody. W trakcie smażenia doprawiamy szpinak solą i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.  Ciasto francuskie rozwijamy. Na cieście rozsmarowujemy podsmażony szpinak, na szpinak rozkruszamy ser feta, na ser rozsypujemy pokrojoną w drobną kostkę wędlinę. Zwijamy ciasto z farszem, smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem i posypujemy roladę ziarnami. Roladę kroimy na plastry grubości ok. 15 mm i układamy je na wyłożonej pergaminem blasze. Pieczemy w temp. 200 C przez 15-18 minut.
Jogurt naturalny mieszamy ze zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem i papryką w proszku.
Upieczone roladki podajemy z przygotowanym sosem.

1 komentarz:

  1. Super pomysł, fajnie sprawdzą się jako przekąska na imprezie :)

    OdpowiedzUsuń