3/4 szklanki cukru kryształ
2 łyżki mąki ziemniaczanej
6 jajek
1 szklanka oleju
1 cukier waniliowy
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok .1/2 kg rabarbaru + 3 łyżki cukru
Składniki na kruszonkę:
15 dag mąki 10 dag cukru pudru
10 dag masła
Dodatkowo:
wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Umyty rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałki. Zasypujemy 3 łyżkami cukru, mieszamy i odstawiamy, aż puści sok (ok. godziny). W tym czasie z mąki, masła i cukru przygotowujemy kruszonkę. Zagniatamy ją w kulę i wkładamy do lodówki.
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę na sztywno. Dodajemy cukier, cukier waniliowy i dalej ubijamy. Dodajemy po jednym żółtku i ubijając wlewamy partiami olej. Kiedy wszystko się dobrze połączy, zmniejszamy obroty miksera i dosypujemy mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą.
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę na sztywno. Dodajemy cukier, cukier waniliowy i dalej ubijamy. Dodajemy po jednym żółtku i ubijając wlewamy partiami olej. Kiedy wszystko się dobrze połączy, zmniejszamy obroty miksera i dosypujemy mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą.
Rabarbar odsącza my na sicie z nadmiaru soku.
Blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką
tartą. Wylewamy ciasto, na którym układamy rabarbar. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce ciasto na
kruszonkę. Całość ciasta posypać wiórkami kokosowymi.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 C na 45-50 minut. Kiedy ciasto jest upieczone (sprawdzamy patyczkiem),wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasto jeszcze na 10 minut w
piekarniku. ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz