Ciasto szefa


Składniki:
Składniki na biszkopt:
3 jajka
1/2 szklanki cukru kryształ
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę budyniową:
1/2 l mleka
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
4-5 łyżek cukru kryształ do smaku
1 kostka masła

Składniki na masę śmietanową:
500 ml śmietany 30%
1/3 szklanki cukru pudru
1 łyżka żelatyny
Dodatkowo:
1 puszka masy kajmakowej (400 g)
2 opakowania herbatników
starta czekolada
posiekane pistacje

Przygotowanie:
Oddzielamy białka od żółtek. W misie ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier, po jednym żółtku i dalej chwilkę ubijamy. Na końcu dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15-25 minut w temp. 160-180 C.
Jedną szklankę mleka z cukrem doprowadzamy do zagotowania. W drugiej szklance zimnego mleka mieszamy dokładnie 2 budynie. Roztrzepaną masę budyniową wlewamy cienkim strumieniem na gotujące się mleko z cukrem. Energicznie mieszamy, doprowadzając do zgęstnienia masy. Zimny budyń ucieramy z kostką masła na puszystą masę. Żelatynę rozpuszczamy w 3-4 łyżkach gorącej wody. Studzimy. Śmietankę (wcześniej dobrze schłodzoną) ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany dajemy cukier puder oraz chłodną żelatynę. 

Przełożenie ciasta:
biszkopt - masą budyniowa - warstwa herbatników - masa krówkowa - warstwa herbatników - masa śmietanowa






1 komentarz:

  1. A jakie wymiary blaszki i opakowanie herbatników?

    OdpowiedzUsuń