Składniki:
Składniki na ciasto (forma 21x32):
450 g mąki pszennej
150 g cukru pudru
1 kostka margaryny
2 całe jaja
3 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki na masę orzechową:
200 g pokrojonych grubo orzechów włoskich
1/2 kostki margaryny
100 g cukru kryształu
2 łyżki miodu
Składniki na masę budyniową:
1/2 l mleka
1 budyń śmietankowy
1 cukier waniliowy
2 łyżki miodu
1 kostka margaryny/masła
50 ml amaretto
Składniki na masę jabłkową:
2 kg jabłek
1 galaretka żółta
1 galaretka czerwona
Przygotowanie:
Ciasto
Mąkę wymieszać z sodą i cukrem. Dodać miód, jajka i margarynę. Całość siekać nożem, a następnie wyrobić ręką ciasto. Wyrobione podzielić na trzy części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować i przełożyć do formy wyłożonej wcześniej pergaminem. Dwa blaty piec przez około 12-15 minut w temp. 180 °C. Upieczone blaty ostudzić.
Trzeci blat przełożyć do formy i odstawić, aby przygotować masę orzechową.
Masa orzechowa
Masa orzechowa
W rondelku roztopić miód, cukier i margarynę. Następnie dodać posiekane orzechy. Całość wymieszać, po czym trzymać na ogniu prze 5 minut. Gorącą masę wyłożyć na trzeci blat. Piec w temp. 180 °C przez 12-15 min.
Masa jabłkowa
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć 10-15 minut. Podsmażone owoce podzielić na dwie części. Każdą z nich przełożyć do osobnego naczynia. Do jednej części wsypać galaretkę żółtą, a do drugiej czerwoną. Masy wymieszać, odstawić do przestygnięcia.
Masa budyniowa
Z 1/2 l mleka odlać 1/2 szklanki. Resztę mleka zagotować z cukrem. W zimnym mleku wymieszać budyń w proszku, wlać masę do wrzącego mleka. Całość mieszać do zgęstnienia i pojawienia się bąbelków. Gotowy budyń zdjąć z ognia, ostudzić.
Tłuszcz utrzeć na puszystą masę. Do masła/margaryny dodawać stopniowo zimny budyń, miód i amaretto. Gdyby masa była mało słodka, można dodać cukier puder.
Kiedy masy jabłkowe zaczynają tężeć, przekładać ciasto.
Kiedy masy jabłkowe zaczynają tężeć, przekładać ciasto.
Przełożenie placka:
blat - 1/4 masy - masa jabłkowa żółta 1/4 masy - blat - 1/4 masy - masa jabłkowa czerwona - 1/4 masy - blat z masą orzechową
Uwielbiam miodowniki a ten jest w wersji luksusowo świątecznej:)
OdpowiedzUsuńTe warstwy ślicznie wyglądają ! Uwielbiam to ciasto :)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł ze to jest z masą jabłkową WOW! musi być pyszny
OdpowiedzUsuńhttp://smykwkuchni.blogspot.com/
Wow, wygląda super:) Ciasto odealne na świąteczny stół:)
OdpowiedzUsuń