Cukier, mleko, miód, masło, kawę umieścić w garnuszku,
zagotować, mieszając, aż do rozpuszczenia składników.
Po wystudzeniu dodać orzechy, mąkę, sodę, przyprawę korzenną i
zmiksować. Dodawać po jednym żółtku, nadal miksując. Białka ubić na
sztywną masę, połączyć delikatnie z masą ciastową. Tak przygotowane
ciasto wystarcza do przygotowania dwóch okolicznościowych foremek w kształcie choinki oraz bałwanka lub jednej w
formie babki wielkanocnej (o wymiarach 22 - 23 cm z kominkiem). Formę wcześniej
trzeba
wysmarować masłem i wysypać bułką tartą . Piec około 50 - 60 minut w
temperaturze 170ºC. Sprawdzać patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Smakuje najlepiej po 10 dniach od upieczenia.
Po upieczeniu ciasto proponuję polać dowolną polewą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz